Luchtcompressor

Luchtcompressor
Posted in: Productadvies

Airpress en Metabo zijn twee van de meest betrouwbare namen op het gebied van compressoren. Airpress en Metabo bestaan al jaren en hebben een uitstekende reputatie, waardoor ze populair zijn bij zowel beginnende kopers als meer ervaren consumenten die hun weg al kennen in de wereld van de compressor. Maar zelfs als je weet dat je Airpress of Metabo gaat kopen, moet je nog weten welke compressoren geschikt zijn voor jouw behoeften.

Het vermogen van een compressor zou een goede indicatie moeten geven van de grootte en de mogelijkheden ervan. Helaas hebben marketing ninja's verschillende manieren gevonden om de pk's te overdrijven, vooral op consumentenmodellen. Vergelijk eerst de pk's met het elektrisch vermogen dat de compressor nodig heeft. Als er een verschil is, is het vermogen waarschijnlijk te hoog opgegeven.

De luchtdruk, gemeten in Bar, is een andere belangrijke factor bij de keuze van een compressor. Industriële apparaten hebben meestal een tweefasig ontwerp, terwijl modellen voor de hobbymarkt meestal eentraps zijn.
Om goed te kunnen werken, heeft luchtgereedschap een bepaalde hoeveelheid lucht nodig. Bij compressoren wordt dit uitgedrukt in kubieke meter per minuut (het debiet). Eén compressor kan meerdere CFM-waarden hebben voor verschillende drukken. Laat je niet misleiden door hoge CFM-waarden voor verplaatsingen, want die betekenen in de praktijk weinig. Richt je in plaats daarvan op de waarden voor de druk die je voor het gereedschap nodig hebt.
Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je een luchtcompressortank van redelijke afmetingen hebt.

De tank is er alleen om lucht op te slaan; de pomp en de motor zullen het zware werk doen. Je kunt jezelf echter vaak wat geld besparen door te kiezen voor een kleinere compressor die een grotere tank gebruikt. Het hangt er natuurlijk van af wat je met de compressor gaat doen. Als je bijvoorbeeld een schuurmachine gaat draaien, moet je genoeg lucht blijven produceren. Kleinere dank zijn makkelijker mee te nemen en sneller op druk te krijgen.

18 oktober 2021
30 view(s)