Wat is PBM?

Wat is PBM?
FAQ
Posted in: FAQ

PBM is het containerbegrip voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Tot de covid-19-pandemie waren het over het algemeen alleen mensen die persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hadden voor hun werk, die begrepen waar de drie letters naar verwezen. In de eerste dagen van de pandemie werden de krantenkoppen echter overheerst door verhalen over de schaarste aan PBM en de haast om er zo snel mogelijk meer van te produceren.

Maar PBM is een veel breder begrip dan je zou denken en het verwijst niet alleen naar de uitrusting die wordt gebruikt om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Verschillende soorten PBM's worden gebruikt in een reeks van industrieën waar werknemers routinematig worden blootgesteld aan veiligheidsrisico's. Zo vallen de helm die op bouwterreinen wordt gedragen onder de PBM's, net als de chirurgische maskers en ademhalingsmaskers die worden gebruikt om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om potentiële veiligheidsrisico's voor hun werknemers op te sporen en maatregelen te nemen om deze risico's te beperken. PBM's zijn slechts één manier waarop werkgevers de veiligheid van hun werknemers kunnen verbeteren en de kans op ziekte en letsel kunnen verkleinen. Ze moeten worden gebruikt naast andere maatregelen, zoals een goede opleiding, duidelijke instructies en noodprocedures om een werkplek zo veilig mogelijk te maken, zelfs als er onvermijdelijke veiligheidsrisico's zijn.

PBM's zijn alleen doeltreffend als ze zijn afgestemd op de specifieke gevaren waaraan werknemers worden blootgesteld. Het is aan de werkgevers om ervoor te zorgen dat zij de juiste uitrusting ter beschikking stellen en hun werknemers opleiden in het juiste gebruik ervan. Wanneer meerdere PBM's nodig zijn, moeten ze compatibel zijn zodat ze samen kunnen worden gebruikt zonder dat hun doeltreffendheid in het gedrang komt. 

Werknemers zijn verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen wanneer hun werkgever die aanbiedt. Doet hij dat niet, dan kan hij niet alleen zijn eigen veiligheid in gevaar brengen, maar ook die van anderen. Het is ook de verantwoordelijkheid van de werknemers om ervoor te zorgen dat zij de persoonlijke beschermingsmiddelen correct dragen en de richtlijnen van hun werkgever volgen.

22 oktober 2021
27 view(s)