Wat is verticuteren?

Wat is verticuteren?
Posted in: FAQ

Voor de meeste mensen bestaat hun tuin uit twee lagen: het gras en de planten die er groeien en de grond waar ze uit groeien. Er is echter nog een derde laag waarvan veel mensen zich niet bewust zijn. Deze derde laag zit tussen de andere twee in en bestaat uit een assortiment van organisch afval. Dit mengsel van levend en dood materiaal wordt vilt genoemd. Sommige bestanddelen van vilt, zoals klein maaisel, zullen in een gezond gazon snel worden afgebroken, maar andere bestanddelen kunnen veel langer duren. Als de opbouw van vilt sneller gaat dan de afbraak, zal de viltlaag steeds dikker worden.

Als het vilt echter te dik wordt, vormt het een barrière die verhindert dat water en essentiële voedingsstoffen van bovenaf de bodem kunnen bereiken. Wanneer dit gebeurt, moet het gazon worden opgeofferd om de viltlaag te verwijderen en een nieuwe laag te laten ontstaan. Het organische materiaal waaruit de viltlaag bestaat, verteert voortdurend en er wordt van bovenaf nieuw materiaal toegevoegd. Als de verteringssnelheid vertraagt en wordt overtroffen door de toevoeging van nieuw materiaal, wordt de laag dikker. Als de laag een centimeter dik wordt, nemen de voordelen af, tot ze uiteindelijk schadelijk worden voor de gezondheid en het welzijn van het gazon.

Hoewel deze laag niet meer dan een halve centimeter dik is, komt hij de algemene gezondheid van je tuin ten goede doordat hij fungeert als een organische mulch en de bodemvochtigheid vasthoudt. Het beschermt ook tegen grote temperatuurschommelingen in de bodem. Zolang er water, voedingsstoffen en lucht doorheen kunnen dringen en de bodem en plantenwortels eronder kunnen bereiken, zou vilt geen problemen mogen veroorzaken.

Verticuteren breekt de viltlaag af of verwijdert deze volledig, zij het tijdelijk. Dit herstelt de uitwisseling van water, lucht en meststoffen tussen de grond en het gras en de planten erboven. Zodra de viltlaag ongeveer een centimeter dik is, zul je de tekenen beginnen te zien die erop wijzen dat de viltlaag de gezondheid van de tuin begint aan te tasten, zoals dunner wordend en verkleurend gras. Dit geeft aan dat het tijd is om te beginnen met verticuteren. Je kunt de tuin handmatig verticuteren, maar je kunt ook elektrische werktuigen gebruiken om het werk te versnellen. Als je viltlaag is gegroeid tot twee centimeter of meer, kun je overwegen professionele hulp in te schakelen.

Het verticuteren van een gazon vereist specifiek gereedschap; een gewone tuinhark is niet voldoende. In plaats daarvan is veelal zwaarder materieel nodig om deze taak naar behoren uit te voeren.  Verticuteermachine zijn speciaal voor deze taak ontworpen en zijn dus meestal de beste optie. Er zijn ook gemotoriseerde machines die het werk een stuk eenvoudiger maken, maar je kunt het ook allemaal met de hand doen als je wel in bent voor een fysiek klusje. 

 Vermijd overbewatering van het gras en gebruik geen stikstofrijke meststoffen om de aangroei van nieuw materiaal te beperken.

23 oktober 2021
185 view(s)