Welke tegelsnijder heb ik nodig?

Welke tegelsnijder heb ik nodig?
Posted in: Productadvies
Vakkundig tegels snijden is de snelste manier om tegels te bewerken. Het klinkt vrij eenvoudig, maar een ervaren tegelzetter weet wel beter.
Met een tegelsnijder maak je met het snijwieltje een kleine kras in de glazuurlaag van de tegel. Het breekvoetje achter dit wieltje breekt vervolgens de tegel. Let altijd op of het snijwieltje van de tegelsnijplank nog soepel loopt - dus niet piept - anders verliest het snijkracht en kan de tegel op onverwachte punten scheef breken in plaats van recht, zoals bedoeld. Het is ook van groot belang, het klinkt zo logisch, maar dat de tegelsnijder op een stabiele ondergrond staat. Zoals een vlakke vloer of stabiele werktafel.

Voor een strakkere afwerking kun je de tegelrand schuren voor een glad resultaat. Zowel de tegelsnijder als het schuurgereedschap is bovendien eenvoudig mee te nemen naar diverse klussen. Bovendien gaat tegelsnijden sneller dan tegelzagen en komt er geen stof bij vrij.

Is de tegelsnijder geschikt voor mijn klus?
Tegelsnijders zijn geschikt voor rechte of diagonale sneden. Voor de meeste klussen is een tegelsnijder voldoende. Voor het verstek zagen van tegels heb je een zaagmachine nodig.
Let goed op de specificaties van een tegelsnijder voordat je begint met het snijden van de tegels. Niet alleen de snijlengte maar ook de specificaties zoals breekkracht zijn van groot belang. De tegels kunnen flink verpest worden als deze niet geschikt zijn voor de tegelsnijder.

Als je aparte vormen in de tegels wenst, bijvoorbeeld leidingen kun je gebruik maken van een haakse slijper. Wilt u liever een perfecte cirkel in de tegel? Dan kunt u ook kiezen voor een diamantboorkop, deze is aan te sluiten op de boormachine. Er zijn ook diamantboren leverbaar die op de haakse slijper kunnen worden gebruikt.

Rubi heeft de SPEED-MAGNET beschikbaar met een breekvermogen van 800 kg en kan standaard vloertegels tot 12 mm probleemloos aan. Ook het snijden gaat moeiteloos, omdat de breekvleugel vóór het snijwieltje gemonteerd is zodat je volledig zicht houdt op de snijlijn.

De SPEED-MAGNET is beschikbaar in 3 lengtes: 62, 72 en 92 cm, diagonaal respectievelijk 44,51 en 65 mm. Aangezien de meest verkochte tegels niet groter dan 60 cm zijn, kunt u - zeker met de SPEED - 92 MAGNET - de meest voorkomende tegels aan.
Moet je dikkere tegels snijden? Kies dan voor tegelsnijders met een hoge breekkracht van 1200 of 1500 kg (respectievelijk TX-MAX en de TZ). Heb je te maken met grote dunne tegels, dan is de RUBI SLIM CUTTER handsnijder de beste keuze.

RUBI heeft de allereerste tegelsnijder met één geprofileerde geleider ontwikkelt, namelijk de TQ-MAGNET. De TQ heeft een enkele geleider met mobiele breker en vooraanslag. De tegelsnijder biedt grotere precisie in hoeksneden.
Met het MAGNET-systeem kun je alle functies van het breekmechanisme met één hand gebruiken waardoor de tegelsnijder handiger en sneller in gebruik is.

De tegelsnijders van RUBI zijn gemakkelijk op te bergen en te vervoeren in de bijbehorende transportkoffers.

Zorg je ervoor dat je met de juiste materialen en de nodige vakkennis aan de slag gaat?
1 november 2021
332 view(s)