Bosch REAXX tafelzaag: ’s werelds veiligste tafelzaag

Deze zomer presenteerde Bosch de REAXX tafelzaag; een tafelzaag die vingers herkent en preciés op tijd wegklapt om de welbekende tien-bier-voor-de-houtzagerij situatie te kunnen voorkomen. Scheelt je niet alleen anderhalve vinger, maar ook anderhalf bier. Nu alleen nog maar verkrijgbaar in Amerika, maar wij verwachten deze zaagrevolutie komende winter hier!

Tafelzagen zijn soms net zoals vrouwen; je geeft ze een vinger, en ze nemen de hele hand. Dat bewijzen onze trouwe facebookvolgers ook. Toen wij vorige maand een filmpje op onze facebookpagina plaatsten over deze tafelzaag, werden we overladen met reacties en smaakvolle foto’s van mensen die een paar vingers kwijt waren door een ouderwetse tafelzaag. In het betreffende filmpje wordt Duitslands grootste lekkernij, de bockwurst, opgeofferd om de Bosch REAXX tafelzaag te testen. Maar van opoffering was geen sprake, want de bockwurst bleef ongedeerd! Totdat hij op het broodje van één van onze medewerkers belandde…

Omgeven door veiligheid en technologie

Per jaar verliezen 3000 mensen een vinger door tafelzagen, dat zijn er pakweg 10 per dag door deze woeste machines! Dat vond de uitvinder van Bosch’ SawStop er 10 per dag teveel, en ontwikkelde daarom de REAXX GTS1041A tafelzaag. Deze machine herkent binnen één duizendste een vinger doormiddel van de geleiding van je lichaam, en brengt vervolgens het met 5000 toeren roterende zaagblad in een splitsecond tot stilstand en klapt naar onderen weg. Om vervolgens geen schrammetje over te houden. Op Discovery timewarp hebben ze een aflevering gewijd aan een demonstratie van deze machine, waar de uitvinder zijn eigen vinger in de machine steekt. En Saw VIII moet nog uitkomen...

Daarnaast een leuke gimmick die de veiligheid alleen maar vergroot; mocht je ooit de stekker eruit halen en er later weer in steken – maar je bent vergeten de machine van tevoren uit te schakelen – dan zal de Bosch REAXX niet vanzelf starten, maar eerst van je vragen de machine opnieuw uit te schakelen en weer aan te zetten. Verder kun je de REAXX gebruiken in combinatie met je smartphone, welke automatisch een activatie-log bijhoudt en je onderhoudsgeschiedenis kan checken; alles voor het veilig blijven gebruiken van je REAXX tafelzaag. De REAXX mist wat dat betreft alleen nog airbags om met een Volvo te kunnen concurreren.

Remsysteem met gaspatroon

Nu ben je misschien geneigd om te denken: “ja, allemaal leuk en aardig, maar na zo’n flinke remactie is wel je hele tafelzaag naar de klote!”. Nou, nee. Zelfs je dure zaagblad is nog niet kapot na het sparen van je vinger, want de immense G-krachten worden opgevangen door een gaspatroon die optreedt als activator en buffer. Dit gaspatroon heb je met vijf minuutjes verwisseld en spaart je machine én je zaagblad. Alleen de gascilinder dient vervangen te worden, wat je een paar tientjes kost. Da’s geen rib uit je lijf; en dus ook geen vinger. Zie hier een officiële video van Bosch over de REAXX.

Toekomstmuziek?

Hoewel de Bosch REAXX GTS1041A in de Verenigde Staten al realiteit is, verwachten wij ‘m deze winter in ons assortiment te hebben. Maar uiteindelijk zal het ook realiteit kunnen worden dat deze technologie door toezichthouders verplicht gesteld gaat worden. Het is makkelijk met het vingertje wijzen (als je ‘m nog hebt) door de overheid, maar het bespaart de maatschappij natuurlijk gigantisch veel zorgkosten, behalve dan dat we op de vrijdagmiddag anderhalf bier meer in onze mik hebben.