De fijngeslepen Makita LW1400 en LW1401

Waar Makita dit jaar weer met een serie wereldveranderende innovaties komt, is Makita ook op een wat rustiger vlak bezig met kleine aanpassingen. Zo ook bij Makita’s afkortslijpmachines; de Makita LW1400 en de Makita LW1401, die de oude Makita 2414ENE opvolgen. De Makita LW1400 onderscheidt zich door een snelwisselsysteem, waarmee het mogelijk is de slijpschijf zonder gereedschap te verwisselen. Zowel de LW1400 en de LW1401 zijn uitgerust met dezelfde 2200 watt aandrijving.

Makita moét wel geïnspireerd zijn geweest door dit Formule 1 seizoen. En dan hebben we het nieteens over volksheld Verstappen, maar over de geweldige pitstops waar pitstopheld Guido uit de Disneyfilm Cars alleen maar van kan dromen. De Makita LW1400 zou niet misstaan in de volgende Cars film, want zonder gereedschap een slijpschijf verwisselen was tot voor kort alleen maar mogelijk in tekenfilms.

Eenvoud met hendeltjes en schuifjes

Waar hendeltjes, schuifjes en knopjes meestal als iets ingewikkelds worden gezien, maakt Makita het op de LW1400 juist eenvoudig. Met een vloeiende polsbeweging de hoek van de geleidingsplaat kunnen aanpassen, via een draaiknop de kap kunnen demonteren, en moeiteloos de klem kunnen verstellen middels een kliksysteem. Zoals een wijs meisje ooit zei: “voelde je dat?” – “wat?” – “onze klik!”; zo zal de Makita LW1400 ongetwijfeld ook voelen met al die hendeltjes en klikjes.

Zoek de verschillen overeenkomsten

Nou vraag je je misschien af wat het verschil is tussen de Makita LW1400 en de Makita LW1401. Niet heel veel onder de kap. Beiden hebben dezelfde 2200 watt motor en halen een snelheid van 3800 toeren per minuut. Maar de klik van vorige alinea, het snelwisselsysteem en de immense functionaliteit, hoort bij de LW1400. De Makita LW1401 heeft dit niet, wat deze machine dus geschikt maakt voor mensen die niet vaak hoeven te wisselen van schijf. Wat verder nog een waardevolle gimmick is aan zowel de Makita LW1400 en de Makita LW1401, is dat beiden zijn uitgerust met een vonkbeschermer. Deze redigeert de vonken en voorkomt zo een gouden regen door de halve werkplaats.