Welke stofzuiger voor welke opruimklus?

Stofbelasting is een reëel gevaar op elke werkplaats. Ook binnen bedrijven in de industrie en vakwerk zijn stofafvoer en -vermijding actuele thema’s. Een bouwstofzuiger zuigt zowel grover vuil als heel fijn stof op, en reduceert stofontwikkeling. Veelzijdige industriële stofzuigers kunnen zowel gebruikt worden bij het opzuigen van vuil bij werktuigen als op de grond. Het wegvangen van stof direct bij apparaten die stof produceren is ten zeerste aan te raden. Welke stofzuiger is het meest geschikt op jouw werkplaats? Gereedschappelijk zet alles voor je op een rijtje.

Wat is een bouwstofzuiger

Industriële stofzuigers zijn veelzijdig en praktisch

Industriële stofzuigers en bouwstofzuigers behoren tot de standaarduitrusting van elke werkplaats. De robuuste apparaten zuigen niet alleen stof, maar ook houtsplinters en resten van metaalbewerking. Zelfs vochtige overblijfselen en vies water kunnen opgeruimd worden met een bouwstofzuiger. Hiervoor zijn de stofzuigers uitgerust met krachtige motoren, aangepaste filters en stabiele behuizingen. Lange stroomkabels en zuigslangen zorgen voor de grote actieradius van de stofzuigers en de wieltjes aan de onderkant zorgen voor een goede mobiliteit. Het stofreservoir is op zijn minst 20 L. Dit grote volume zorgt ervoor dat de zuigkracht voor lange tijd constant blijft. Ook hoef je de zak dan minder vaak te verwisselen.

Hoe functioneert een bouwstofzuiger?

In een industriële stofzuiger zorgt de blazer voor een sterke onderdruk, waardoor groter schoonmaakvuil en vochtige resten ook opgezogen kunnen worden. De onderdelen van deze stofzuigers zijn bestand tegen de lange gebruiksduur die ze tijdens een werkdag moeten doorstaan. De onderdruk, die erg bevorderlijk is voor het zuigen, wordt veroorzaakt door de ingebouwde elektromotor. Door de slang wordt de lucht, en daarin zwevend stof, aangezogen. De slang kan bij veel bouwstofzuigers ook aan het elektronische gereedschap aangesloten worden. De opgezogen lucht wordt meerdere malen gefilterd voordat het het apparaat weer verlaat. De zuiverheid van de lucht die eruit komt is in eerste instantie afhankelijk van de eigenschappen van het filter.

Vakmensen hebben krachtige afzuiging nodig

Fijnstof kan voor vele uren in de lucht rondzweven, en als het eenmaal neergedaald is wordt het ook snel weer verspreid. Het is belangrijk om stofopbouw in de lucht voor te zijn en bestaande stofbelasting effectief te reduceren. Veel van dit soort stofzuigers kunnen tegelijk met stofverspreidend gereedschap ingezet worden. Een stofvrije omgeving werkt opgeruimder en maakt het werk minder zwaar. Ook is het goed voor de image van het bedrijf.

Op welke manier verschillen bouwstofzuigers van traditionele stofzuigers?

Bouwstofzuigers en huisstofzuigers hebben aan de grondslag dezelfde functie, maar er zijn ook belangrijke verschillen.

Bouwstofzuigers

Bouwstofzuigers zijn krachtig, veelzijdig en speciaal voor de industrie en bouw ontworpen. Het belangrijkste kenmerk is de aansluitmogelijkheid op ander gereedschap. Op die manier wordt stof al weggevangen voor het in de lucht terechtkomt. Voor industriële stofzuigers worden vooral waterbestendige, uitwasbare filters gebruikt. Sommige apparaten kunnen ook zonder filter gebruikt worden, voor het opzuigen van vloeistoffen. Afhankelijk van het soort stofzuiger kunnen verschillende soorten filters gebruikt worden: filterzakken, fijnstoffilters, vloeistoffilters etc.

Traditionele stofzuigers

Bij ‘normale’ stofzuigers wordt de opgezogen lucht door een uitneembare papieren zak geleid. Deze stofzuigers zijn niet gemaakt om vochtig vuil op te zuigen. In zakloze stofzuigers wordt de lucht zo rondgeleid dat het stof op de wand van het reservoir neerslaat. Het grote voordeel van zakloos zuigen is de constante zuigkracht. Ondanks dat neemt de verkoop van stofzuigerzakken nog steeds toe. Bij het legen van het stofreservoir van zakloze stofzuigers kan het stof opnieuw vrijkomen. Beide soorten huisstofzuigers voldoen niet aan de eisen om te kunnen functioneren als een industriestofzuiger.

Welke voor- en nadelen heeft een bouwstofzuiger?

Een bouwstofzuiger is op veel gebieden erg handig maar er zitten ook enige nadelen aan. Hier onder een overzicht.

Voordelen

  • Robuust en duurzaam
  • Goede zuigprestaties
  • Groot vuilreservoir
  • Goede mobiliteit en grote actieradius
  • Geclassificeerd filtersysteem voor alle soorten vuil
  • Aansluiting op ander gereedschap
  • Weinig onderhoud
  • Veelzijdig

 

Nadelen

  • Relatief zwaar
  • Lawaai
  • Groot stroomverbruik

 

Welke stofklassen zijn er?

Voordat je een mobiele zuiger koopt is het nodig om te weten welke stofklassen opgeruimd moeten worden. Voor de vervuiling van kamerlucht met stof is het concept stofklassen ontwikkeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de klassen A en E. Het verschil tussen klasse A en klasse E zit hem in de fijnheid van het stof. In de bouw komen beide klassen vrij. Vooral het A-stof is schadelijk voor de gezondheid, omdat dit stof zo fijn is dat het tot diep in de longen (alveoli) kan komen. De algemene stofgrenswaarde categoriseert de stofbelasting in andere stofklassen: L, M, H en H+.

Wat zijn stofklassen?

Eisen aan de vervuiling van de lucht waar mensen elke dag de hele dag in moeten werken moeten duidelijk en goed gedefinieerd worden. Daarom is voor elke stofklassen een grenswaarde bepaald, waarboven de vervuiling niet mag komen. De apparaten en filters die aangeschaft zijn voor luchtreiniging moeten dus ook voor die klassen die de grenswaarden kunnen overschrijden geschikt zijn. Onder de stofklasse L valt groot stof, dat geen aandeel in fijnstof heeft. Voor de bouw is de stofklasse M het meest relevant, omdat metaal en hout allebei voor kleine stofdeeltjes zorgen. Er is zelfs subsidie voor apparaten die stof van stofklasse M uit de lucht halen. Stofklasse H is fijnstof, wat erg schadelijk is voor de gezondheid. Asbest en schimmelsporen behoren onder stofklasse H+.

Aan welke eisen moeten zuigers in de industrie voldoen?

Voor inzet in de industrie en bouw zijn apparaten aan te raden die op zijn minst stofklasse M kunnen reinigen. Apparaten die alleen klasse L aankunnen voldoen al niet meer aan de voorschriften en worden ook uit de verkoop gehaald.

Luchtreiniging met of zonder afvoer?

Veel bouwstofzuigers vangen al stof weg bij het stof verspreidende apparaat zelf. In de bouwbranche zijn zulke industriële stofzuigers een logische keuze, omdat ze stofontwikkeling bij de bron aanpakken. Apparaten met een afvoer voor het stof hebben vaak ook zelfreinigende filters. Deze zijn aan te raden voor werktuigen die veel stof produceren, en dus goede afzuiging nodig hebben. Zuigers zonder afvoer hebben een filterzak. Er zijn veel verschillende soorten stofzuigers op de markt, waaronder aszuigers of zuigers voor explosieve materialen. Heb je nou een beter idee gekregen welke stofzuiger het beste bij jouw werkplaats past? Bestel dan nu hier je nieuwe elektrische stofzuiger of hier je nieuwe accustofzuiger, natuurlijk bij Gereedschappelijk!

16 juli 2018
3801 view(s)