Met welk gereedschap gaat u een boomhut bouwen?

Al springend komt mijn zoontje van acht de kamer binnen. Niet dat hij besluit dit springen te staken als hij eenmaal op mijn buik is aanbeland, in tegendeel, gaat hij vrolijk verder. Zucht, ik lag net zo lekker naar het ochtendjournaal te kijken… “Pap! Ik ga met Sam (het buurjongetje) een boomhut bouwen en jij moet ons helpen!” Van bescheidenheid heeft de jeugd van tegenwoordig blijkbaar ook geen kaas gegeten, maar dat zal wel aan mijn manier van opvoeden liggen (of die van mijn vrouw). Afijn, in onze achtertuin zijn bomen zat en, nu het toch vakantie is, heb ik ook niet echt iets beters te doen. Komt die Makita 18v set nog eens op een andere manier tot zijn recht. Ik trek mijn werkkleding aan, immers, veiligheid boven alles, en loop met ze de tuin in. Al snel zien wij een geschikte boom om hiermee aan de slag te gaan.

Welke materialen gebruiken we voor het bouwen van de boomhut?

Heerlijk, die impulsiviteit van de kinders. Ze hebben blijkbaar nog over niks nagedacht als ik vraag hoe lang ze denken dat we er mee bezig gaan zijn. “Voor het middageten klaar?”, vraagt mijn zoontje. Ha, we zullen het zien. Gelukkig heeft de vader van Remco, die immers mijn buurman is, een hele stapel sloophout liggen van zijn zagerij. Na tien keer op en neer lopen en een lekker bakkie koffie bij de buren gaan we dan eindelijk aan de slag. De boom die we hebben uitgezocht heeft een hele dikke zijtak, met op ongeveer een meter daarvandaan, een soortgelijke tak. Dit blijkt achteraf nog een heel belangrijk punt te zijn, dus mocht u zelf van plan zijn ook een boomhut te gaan bouwen met de kinderen, let hier dan goed op. Als basis voor de boomhut gebruikten wij pallets, deze zijn sterk én makkelijk te gebruiken. We legden vier pallets als een soort vierkant naast elkaar, en legden hier bovenop balken, om ze vervolgens aan elkaar te maken. Waar mijn zoontje en mijn buurjongetje al meteen begonnen te hameren pakte ik de Makita klopboor uit die set om het met schroeven één sterk geheel te maken. Deze boomhut moet er namelijk jaren blijven staan. Aangezien de takken natuurlijk ongelijk zijn van hoogte gebruikten we  lange houten balken als frame, die aan één kant dubbel waren om het min of meer waterpas te krijgen.

Een boomhut bouwen zonder zagen dat gaat niet

“Remco, kun jij je vader er even bij halen?” vroeg ik toen ik probeerde het geheel van pallets de lucht in te krijgen. Manmanman, wat weegt zoiets veel. Toen de buurman er ook was slingerden we touwen over de hogere takken en bonden we de uiteinden aan het frame. Na wat passen, meten en schuiven kregen we het frame de boom in. Hier zetten we het vast met lange schroeven en dik touw. Dat is natuurlijk extra stevig, maar “ziet er vooral heel stoer uit”, aldus mijn zoontje. De muren gingen min of meer op dezelfde manier, alleen zaagden we er een stuk uit voor de “ramen” en deur. Hier kwam die decoupeerzaag van Makita goed van pas. Voor het dak maakten wij een apart frame van balken, waar we schuin planken tegenaan schroefden. Hier legden we vervolgens een zeil overheen, om er vervolgens wéér een laag planken overeen te schroeven. Zo blijft het ook nog eens goed waterdicht! Na een heleboel meetwerk zaagden we planken op maat als vloer en als muurbekleding, om vervolgens de ladder te vervangen door een echte “boomhutladder” die wij van dezelfde stapel afvalhout maakten. Bedenk hierbij wel dat een trap stevig moet zijn, dus gebruik hier uitsluitend balken voor, en geen planken! Dit was echt een klus voor de Makita cirkelzaag uit die set, want hier redt de decoupeerzaag het niet. Nu het dak er nog op takelen met de buurman, vastzetten en ziezo, klaar is kees. Zo is deze dag, die nogal nutteloos begon, tot een hele mooie en productieve dag verworden! Het middageten hebben we vanzelfsprekend niet gered, maar ’s avonds waren we klaar en stond er een schitterende boomhut waar we de buurt mee jaloers kunnen maken! Toen ik een dag later even kwam kijken en er een “no girls” bordje boven de deur hing waren ze druk bezig met het bespioneren van de omgeving. Ik wens de eekhoorns sterkte met deze twee nieuwe boombewoners!