Grasmaaiers en onderhoud aan uw gazon

Om het grasmaaien makkelijker en leuker te maken hebben wij een aantal tips, hiervoor is een grasmaaier een essentieel gereedschap.

Onderhoud van het gazon

Het is belangrijk om uw gazon te controleren op kale en rotte plekken. Wanneer u een slechte plek gevonden heeft, steekt u deze plek uit in een vierkant en zaait u deze opnieuw in. Naast de controle van uw gazon op slechte plekken kan er ook weer gemaaid worden.

Voeding voor uw gazon

Om ervoor te zorgen dat het gras mooi groeit en genoeg voeding krijgt, is het belangrijk om twee keer per jaar gazonmest te strooien. Vooral stikstof is erg belangrijk, dit zorgt voor een sterke bladgroei. De behoefte voor voeding verschilt per grondsoort, een lichte zandgrond heeft meer voeding nodig dan klei. Als het seizoen erg nat is geweest dient u meer te bemesten dan wanneer het seizoen erg droog is geweest. De beste tijd om te bemesten is een windstille dag in april of begin mei.

Het kiezen van de juiste grasmaaier

Het is belangrijk dat u een grasmaaier heeft die bij u past en bij uw tuin past. Er zijn veel verschillende grasmaaiers verkrijgbaar, daarom is het belangrijk eerst na te denken wat voor een grasmaaier u nodig heeft. Heeft u een groot stuk grond, allemaal kleine stukjes? En is er überhaupt een stopcontact in de buurt? Onderstaand hebben wij de verschillende soorten grasmaaiers op een rij gezet van klein naar groot.

De automatische grasmaaier

Deze grasmaaier is zeer compact en rijdt op eigen kracht door uw tuin. Deze grasmaaier maakt gebruik van een accu. Er zijn verschillende varianten automatische grasmaaiers verkrijgbaar, deze zijn aangepast op de grote van het gazon. Voor deze grasmaaier is het belangrijk dat u het hele gazon afzet met draad of een hek, zodat de grasmaaier hier binnen blijft. De grasmaaier rijdt volledig automatisch en zorgt ervoor dat elk plekje gemaaid wordt. Deze grasmaaier heeft geen opvangbak, maar door de in verhouding kleine hoeveelheid die gemaaid wordt is het niet noodzakelijk om het gras weg te halen.

De GPS grasmaaier

De GPS grasmaaier is vrijwel identiek aan de automatische grasmaaier. Het grootste onderscheid zit in het feit dat deze grasmaaier gebruik maakt van een satelliet. Het gazon hoeft dus niet afgezet te worden, door de satelliet weet de grasmaaier precies waar hij wel en niet moet maaien.

De grastrimmer

De grastrimmer is een kleine grasmaaier waarmee u gemakkelijk het gras rond bomen of andere objecten kunt maaien. Meestal maakt een grastrimmer gebruik van elektriciteit, maar er zijn ook benzine varianten beschikbaar. Naast de het verschil in aandrijving, is er ook de keuze tussen een grastrimmer met draad of een grastrimmer met een mes. De draad grastrimmer is het best te gebruiken voor gras dat tegen bijvoorbeeld bomen aangroeit. Een mes grastrimmer werkt het beste voor kleine vlakke stukken gras. Wij hebben een uitgebreid assortiment met grastrimmer.

De loopmaaier

De loopmaaier is een maaier waar uzelf achter moet lopen. Er zijn handmatige loopmaaiers, dit zijn maaiers die werken op uw eigen kracht. Doordat u de maaier naar voren duwt gaan de bladen draaien en wordt het gras gemaaid. Deze manier van maaien kost veel tijd en energie. Naast de handmatige loopmaaiers, zijn er ook loopmaaiers op brandstof of elektriciteit. Deze maaiers maaien vanzelf, maar moeten wel bij gestuurd worden. Deze maaiers zijn zowel met als zonder opvangbak verkrijgbaar. Hier vindt u ons uitgebreide assortiment met loopmaaiers.

De frontmaaier

Wanneer u een aardige oppervlakte aan gras moet maaien, maar nog wel obstakels tegen kunt komen zoals bomen is het verstandig om te kiezen voor een frontmaaier. Deze maaier heeft ongeveer het formaat van een quad, hierdoor is hij goed geschikt om oppervlaktes te maaien. Maar daarnaast behendig genoeg om obstakels te kunnen ontwijken. Deze maaiers maken meestal gebruik van benzine als brandstof.

De zitmaaier

Als u een groot stuk grond moet maaien is het verstandig om een grote grasmaaier aan te schaffen. Voor gras oppervlaktes die richting het formaat van een voetbalveld gaan is een zitmaaier toch wel een must. Deze grasmaaiers zijn ook verkrijgbaar met een GPS-systeem, hierdoor hoeft u niet meer te sturen. Ook deze zitmaaiers lopen vaak op benzine.

Waar te beginnen met grasmaaien

Er zijn veel verschillende plekken waar u kunt beginnen met maaien. Het meest praktische is om te beginnen in de hoek die het dichtst bij het stopcontact ligt. Zo zorgt u ervoor dat u niet in de knoop komt met uw snoer.

Wanneer grasmaaien tijdens het seizoen

In het seizoen is het belangrijk om regelmatig te maaien met een grasmaaier die scherpe messen heeft. Het is beter om regelmatig te maaien op een gemiddelde hoogte, dan af en toe op een korte hoogte. De beste hoogte is 2,5 centimeter. Op deze hoogte verbruikt het gras niet onnodig veel voedingsstoffen. Daarnaast gaat het gras op deze hoogte uitstoelen, hierdoor krijgt u een mooie dichte grasmat met minder kans op onkruid.

Wanneer grasmaaien buiten het seizoen

Buiten het seizoen is het handig om langer te maaien, doordat u het gras langer laat is het minder kwetsbaar. Hetzelfde geldt voor een droge zomer, dan is het ook beter om het gras wat langer te laten zodat de kans kleiner is dat het gras uitdroogt.