Hoe kies je een geschikt zaagblad voor je decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een figuurzaag en zeer geschikt om vrije vormen te zagen. Bochten komen daarbij regelmatig voor en daarvoor moet je het juiste zaagblad kiezen en de machine goed instellen. Maar.. welke soorten zaagbladen zijn er en wanneer gebruik je welke? Voor een decoupeerzaag bestaan verschillende soorten zaagbladen. De meeste zaagbladen kun je terugbrengen naar 5 verschillende tandvormen.:

 1. Gefreesd en gegolfde tanden
 2. Gefreesd en gezette tanden
 3. Geslepen en gezette tanden
 4. Gefreesde tanden met een vrije snijhoek
 5. Geslepen tanden met een vrije snijhoek

Een gefreesd zaagblad is zeer geschikt voor grof zaagwerk in zachte tot middelharde materialen. Een geslepen blad is zeer geschikt voor nauwkeurig en zuiver zagen in zachte tot middelharde materialen. Een gefreesd blad heeft een langere levensduur dan een geslepen blad. Je gebruikt een zaagblad met gefreesde en gegolfde tanden op diverse soorten plaatmateriaal tot 4 mm dik. Vanaf 4 mm dikte gebruik je dus een zaagblad met gefreesde en gezette tanden. Afhankelijk van de dikte van het te zagen materiaal kies je de lengte van het blad en het aantal tanden. Een aantal tips:

 • Zorg ervoor dat er altijd 3 tanden tegelijk in het materiaal zitten.
 • Voor dun plaatmateriaal kies je een kort blad met een kleine tandafstand en voor bijvoorbeeld balken een lang blad met een grote tandafstand.
 • Een gefreesd en gezette tand heeft een grovere afwerking in hout met een grove nerf, maar in materiaal zonder nerf, zoals MDF, weer een mooie afwerking.
 • Een geslepen tand met vrije snijhoek heeft in hout met een grove nerf wel een fijne afwerking.
 • Ook de richting van de tand is bepalend. Er zijn bladen waarvan de tanden naar boven zijn gericht, maar er zijn ook bladen waarvan de tand recht of naar beneden staat gericht.
 • Afhankelijk van de afwerking die je wilt hebben, kies je de tandvorm.
 • Er zijn ook bijzonder smalle zaagbladen die zeer geschikt zijn voor het vormen van bochten.

Bekijk hier een video van Makita waarin de verschillende zaagbladen nog eens haarfijn worden toegelicht.