Hoe werkt een accu schroef boormachine?

Doordat er zoveel verschillende types en features zijn van de accu schroef boormachine ziet men vaak door de bomen het bos niet meer. Dit kunnen wij als Gereedschappelijk natuurlijk niet laten gebeuren, daarom hier wat opheldering over dit fraaie stuk gereedschap.

De accu van een accu schroef boormachine

De accu, het is een vrij kostbaar onderdeel van een accu schroef boormachine werkt. Laten we beginnen met het verschil uitleggen tussen NiCd en Li-ion. NiCd staat voor nikkel-cadmium en is een ouderwets type accu. NiCd is doorgaans goedkoper in de aanschaf, echter zijn er een aantal nadelen. NiCd heeft namelijk de vervelende eigenschap van het “geheugeneffect”. Dit heeft niks te maken met het goed zijn in een quiz of raadsels, maar het geheugen van deze accu is in deze juist een slechte eigenschap. Het komt er op neer dat, naarmate de accu meer gebuikt wordt, de capaciteit afneemt. Ook moet NiCd idealiter elke keer hélemaal opgebruikt worden alvorens hij weer aan de lader mag. Ook hier komt het geheugeneffect weer om de hoek kijken. Li-ion, ook wel lithium-ion genoemd, heeft hier geen last van. Li-ion behoudt zijn capaciteit beter dan NiCd ondanks veroudering of vaak laden. Bovendien hebben Li-ion accu’s een hogere energiedichtheid. Dit wil zeggen dat de accu’s doorgaans kleiner zijn dan de ouderwetse NiCd accu’s. Wél is het handig te zeggen dat een accu niet te lang in de later moet blijven, de kwaliteit van de accu kan hierdoor namelijk achteruit gaan. Kijk ook hier voor het gehele assortiment in accu’s en acculaders.

De mechanische versnelling

Eigenlijk vanzelfsprekend op moderne kwaliteitsboormachines, maar toch het noemen waard. Een mechanische versnelling is een soort knop of schuif op de boormachine waarmee je de snelheid kunt bepalen (die overigens nog fijn te tunen is door een subtiele correctie met je wijsvinger). Heeft de boormachine geen mechanische versnelling, dan boor je al snel te hard om te schroeven, en te langzaam om te boren. Een soort verlies-verliessituatie dus.

Voltage, wattage en ampères

Een hoger voltage betekent over het algemeen dat een machine krachtiger is, hoelang er op één lading gewerkt kan worden is afhankelijk van het aantal ampère-uren. De combinatie van deze twee factoren bepalen het rendement, dus zowel de kracht als de capaciteit van de accu.

De accessoires

De accu schroef boormachine is een sterk en heavy-duty product, maar dit wil niet zeggen dat het geen bescherming nodig heeft. Een geschikte koffer hoort onvermijdelijk bij de basisuitrusting van een accuboormachine. Natuurlijk wil je boortjes en bitjes die in allerlei soorten en typen worden verkocht. Let hierbij goed op: er zijn twee soorten kruiskopschroeven, dit zijn de bekende Philips kruiskop en de Pozidriv. Hierin vinden vaak vergissingen plaats. Let dus ook goed op bij het aanschaffen van je bitsetje of je Philips of Pozidriv wil gaan gebruiken voor dat nieuwe tuinhuisje.

Gevaarlijk

Als je gaat boren, denk dan aan uw veiligheid. Een veiligheidsbril is écht geen overbodige luxe, en een paar werkhandschoenen in sommige gevallen ook niet. Verder hoeven we het misschien niet te zeggen, maar zorg ervoor dat uw kroost niet zomaar gebruik kan maken van uw nieuwe powertool. Enthousiast en goed geïnformeerd? Kijk dan eens naar het assortiment op ons webshop.