Starlock: een Feine samenwerking met Bosch

Machinebouwer Bosch en zaagfabrikant Fein hebben dit jaar de handen ineengeslagen om een nieuw soort koppeling te ontwikkelen voor oscillerende zagen. Deze Starlock verbinding maakt het mogelijk om zonder gereedschap en met minimale moeite het zaagblad te verwisselen, en zorgt voor 100% krachtoverbrenging. Bosch en Fein brengen naast de gewone Starlock koppeling ook nog eens een Starlock Plus en Starlock Max koppeling uit, voor een optimale verbinding tussen machine en zaagblad.

In je eentje heel hard werken om iets te bereiken is mooi. Maar samenwerken om iets veel mooiers te bereiken; dat vinden wij gewoonweg prachtig. Noaberschap dat verder reikt dan de Twentse dorpen, en zelfs in de grote bedrijven over de grens haar weg heeft gevonden. Zulk soort noaberschap kenmerkt de samenwerking tussen zagenbouwer Fein en powertoolfabrikant Bosch. Zij hebben de handen ineengeslagen in de ontwikkeling van Starlock; een nieuwe koppeling tussen Fein’s oscillerende zaagbladen en de OIS-machines van Bosch. En dat vinden wij bij Gereedschappelijk natuurlijk hartstikke fein.

Starlock, Starlock Plus en Starlock Max

Net als bij SDS-koppelingen bij boormachines, brengt de samenwerking tussen Bosch en Fein drie vormen van Starlock: de normale Starlock koppeling, Starlock Plus, en Starlock Max. Elk van deze koppelingen is geschikt voor andere doeleinden, om er zo voor te zorgen dat het krachtverlies in alle gevallen nul blijft. Met de Starlock koppelingen is het duo er namelijk van overtuigd dat er sprake is van 100% krachtoverbrenging, wat het enorm efficiënt en duurzaam maakt.

Snap-in zaagbladwissel in minder dan drie seconden

Dat “tijd is geld” meer kantoorjargon is dan een bouwplaats-leus, wil niet zeggen dat het onwaar is op plekken waar hard gewerkt wordt. Maar in minder dan drie seconden je zaagblad kunnen verwisselen; dat slaat toch echt wel alles. Door moeiteloos een hendel bovenop de zaag over te halen valt het zaagblad eruit, waarna je de volgende erin kunt klikken. Door de hendel vervolgens weer over te halen, lock je het zaagblad in positie. Volgens Bosch en Fein leidt dat ook tot meer veiligheid.

Bosch kleurensysteem en compatibiliteit

Nou weten wij ook wel dat deze nieuwe koppelingen de boel alleen maar ingewikkelder maken. Dat weten Bosch en Fein ook. Daarom hebben ze dezelfde kleurenpatronen die Bosch voorheen al voerde behouden, om zo nooit mis te grijpen in de verschillende zagen voor verschillende materialen. Verder zijn de zagen bruikbaar met alle Bosch OIS-machines en via een adapter ook met sommige andere merken. Een greep uit de Starlock collectie van Bosch:

- Bosch Blauw GOP 36-55 550W

- Bosch Blauw GOP 40-30 400W

Wát een feine ontwikkeling…