TNO Stofvrij Werken, waarom is het belangrijk?

Eind mei hebben een aantal aannemersbedrijven een intentieverklaring voor stofvrij werken ondertekend, waardoor bedrijven in de bouw zich aan bepaalde grenswaarden moeten houden. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zal in november controleren of de bedrijven wel stofvrij werken. Voor bedrijven die zich niet aan de grenswaarden houden zullen er consequenties volgen.

Waarom is stofvrij werken belangrijk?

Stofvrij werken is belangrijk, omdat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid. Stoffen als chroom, hardhout, kwarts en nikkel zijn kankerverwekkend. De Inspectie SZW zal voornamelijk de hoeveelheid kwartsstof controleren. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat bij 60% van de bedrijven in de bouw de grenswaarde van 0,075 mg/m3 per dag wordt overschreden. Werknemers die dagelijks worden blootgesteld aan kwartsstof hebben een verhoogde kans op kanker en longziektes.

Wat zijn de consequenties als een bedrijf niet stofvrij werkt?

In november zal de Inspectie SZW op bouwplaatsen controleren of de grenswaarde van kwartsstof niet wordt overschreden. Dit doen ze door de handgereedschappen waarmee kwartshoudende materialen worden bewerkt te inspecteren. Hierbij wordt voornamelijk gelet of de verneveling en afzuiging van het gereedschap. Bedrijven die de grenswaarde overschrijden kunnen een boete krijgen tot een bedrag van €18.000. Bij kleine bedrijven zal de boete vaak minder hoog zijn en zzp’ers kunnen een boete krijgen van €1.800.

Welke machines kunt u gebruiken om stofvrij te werken?

Als u stofvrij wilt werken op de bouwplaats, kunt u ervoor kiezen om een mobiele stofzuiger aan te schaffen. Op de website over stofvrij werken kunt u vinden welke stofzuiger er nodig is voor het gereedschap dat u gebruikt. U kunt er echter ook voor kiezen om een combinatieset van Makita aan te schaffen. Deze sets bestaan uit verschillende gereedschappen van Makita zoals een boorhamer, in combinatie met een aantal accessoires en een stofzuiger van Makita. Alle combinatiesets van Makita zijn in samenwerking met TNO getest en gecertificeerd en voldoen dan ook aan de eisen van de Inspectie SZW. U vindt verschillende Makita combinatiesets voor stofvrij werken op onze website.