Vijf tips voor het gebruik van een hogedrukreiniger

Leuk hoor, zo’n flinke eikenboom op je terras, maar als onze tegels konden praten wilden ze wel wat vaker een douche. Nu kun je er voor kiezen om elk jaar (of zelfs seizoen) een hogedrukreiniger te gaan huren, maar is dit wel de moeite waard? Wij zijn er thuis achter gekomen dat er heel betaalbare hogedrukreinigers van Makita te koop zijn!

Welke kleur had het terras?

Ik kon me niet meer herinneren welke kleur onze terrastegels nou ook alweer waren, zó lang geleden was het dat we ze voor het laatst schoon hadden gemaakt. Echter, door een klein ongelukje met een fles wasbenzine was er een kale plek midden op het terras ontstaan dus leek het al helemaal een ratjetoe. Een vriend van ons had zelf een hogedrukreiniger en kwam langs om dat te demonstreren; de aanslag verdween als sneeuw voor de zon en de tegels transformeerden snel weer naar hun originele kleur. Stukken beter dan de donkerbruin/groenige troep die er op zat! Hier een aantal tips voor effectief gebruik van een hogedrukreiniger.

Tip 1: Bepaal goed of je wilt huren of kopen

Waarom zou je nog een hogedrukreiniger huren; Makita heeft al compacte modellen voor €79,00! Bedenk hierbij ook dat je niet alleen je terras goed kan reinigen met een hogedrukreiniger, maar bijvoorbeeld ook je sterk bevuilde mountainbike, auto, muren en wat al niet meer!

Tip 2: Let op de goede druk en spuitmond/accessoires

Wanneer je er voor kiest om gevoelig materiaal te reinigen (denk bijvoorbeeld aan je fiets of auto) is het aan te raden om een lagere druk te kiezen dan bij terrastegels. Ook kun je er op letten of er voor dat model andere spuitmonden en bijvoorbeeld borstels verkrijgbaar zijn.

Tip 3: Let op het gewicht

Duurdere hogedrukreinigers hebben meer capaciteit en wegen dus ook meer. Let er dus goed op dat deze wieltjes heeft!

Tip 4: Lees de gebruikershandleiding goed door

Een hele belangrijke is bijvoorbeeld dat je éérst de waterslag aansluit en vol laat lopen voordat je de motor aanzet. Anders is hij binnen no-time kapot en dat zou zonde zijn.

Tip 5: Gebruik eventueel chemische middelen

Groene aanslagreiniger is een middel dat eventueel gebruikt kan worden om grote oppervlakken of sterk bevuilde oppervlakken goed te reinigen. In combinatie met een hogedrukreiniger geeft dit een wonderlijk resultaat! Plan dit wel goed, aangezien het pakweg anderhalve dag in moet trekken voordat je aan de slag kunt. Nou, wij hebben inmiddels onze eigen hogedrukreiniger en ik kan je zeggen dat het écht een uitkomst is. Onze auto ziet de wasstraat nauwelijks meer en de tegels stralen weer net zoals vroeger!