Het is algemeen bekend dat te hard geluid kan leiden tot gehoorschade. Er zijn veel klussen waarbij veel geluid wordt geproduceerd, het is daarom goed om hier maatregelen voor te treffen voordat u begint met klussen. Deze blog geeft u een aantal tips voor gehoorbescherming tijdens het klussen.

Gehoorschade door het klussen

Wanneer iemand gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan geluid boven de 80 decibel zal er gehoorschade optreden. De 80 decibel wordt bereikt als u iemand op één meter afstand niet meer normaal kunt verstaan. Bij geluiden van boven de 100 decibel kan er acute gehoorschade ontstaan. Gelukkig bestaat er gehoorbescherming om u hier tegen te beschermen.Allereerst is het belangrijk om te weten welke werkzaamheden geluidsoverlast zullen veroorzaken. Over het algemeen geldt dat bij werkzaamheden waarbij er materiaal kapot wordt gemaakt er veel geluid ontstaat. Denk dan aan klussen als boren, zagen, frezen, slijpen, schuren etc.

Gehoorbescherming bij het klussen

Het is belangrijk dat iedereen die zich bezig houdt met lawaaierige klussen gehoorbescherming draagt. Dit kunnen oordopjes voor in het oor zijn, of oordoppen voor over de oren. Maar er zijn ook geavanceerdere veiligheidsproducten op de markt. Neem bijvoorbeeld de Einhell BG-HH1 Veiligheidshelm met oorkappen en veiligheidsvizier. Dan bent u niet alleen beschermd tegen harde geluiden maar heeft u ook direct een helm op en kunt u gebruik maken van het opklapbare veiligheidsvizier zodat er geen stukken materiaal in uw gezicht kunnen komen.

Geluidsarme machines

Ook bestaan er machines die zo zijn ontwikkeld waardoor ze zo weinig mogelijk geluidsoverlast geven. Bijvoorbeeld de Hitachi C12YA combinatie zaagmachine  of de Hitachi G23UBY Haakse slijper. Het is vanzelfsprekend dat ter voorkoming van gehoorschade deze machines de voorkeur hebben boven niet geluidsarme machines. Echter is het bij de meeste van deze machines nog steeds aan te raden gehoorbescherming te dragen.