Waarom koolborstelloos boren?

Je hebt het ongetwijfeld al een keer voorbij zijn komen: koolborstelloze boormachines. Verschillende fabrikanten adverteren trots met hun nieuwste, state-of-the-art koolbortelloze boormachines. Je hebt je vast ook al afgevraagd wat het eigenlijk is. Waarom is koolborstelloos boren beter dan boren met een normale boormachine, en waarom zou je hiervoor kiezen? Wij van Gereedschappelijk vroegen ons dit ook af en hebben het voor je uitgezocht!

Elektromotor met koolborstels

Terug naar het begin: hoe werkt een normale elektromotor? Dit is een erg technisch verhaal. Voor de liefhebbers staat de uitgebreide technische uitleg onderaan dit artikel. De korte samenvatting is dat koolborstels een belangrijk onderdeel zijn voor een elektromotor op gelijkstoom, zoals accuspanning. Om te zorgen dat de motor blijft ronddraaien moet de stroom vaak van richting veranderen, wisselstroom dus. Om hiervoor te zorgen heeft elke elektromotor een speciaal onderdeel: de commutator. Koolborstels zijn hier een integraal onderdeel van. Door wrijving met de commutator zorgen ze voor mechanische geleiding, wat ervoor zorgt dat de stroom vaak genoeg van richting verandert.

Nadelen van het gebruik van koolborstels

De constante wrijving tussen de koolborstels en de commutator levert best wat problemen op. Het meest voordehand liggend is natuurlijk slijtage. De koolborstels zullen relatief snel versleten zijn en dan moet je ze laten vervangen. Ook kan het contact tussen de borstels en de commutator nooit optimaal zijn. Dat zorgt voor spanningsverlies, en dus verminderde prestatie. Daarnaast zorgt de wrijving voor lawaai, hitte en slijpsel. Dit is slecht voor de werkomstandigheden. Koolborstelloos boren is dus comfortabeler en onderhoudsvriendelijker dan boren met koolborstels.

Hoe werkt een koolbortelloze elektromotor dan?

Goede vraag. Kort gezegd wordt er in plaats van een commutator een microprocessor gebruikt, een computer dus. Deze microprocessor is in staat de accuspanning om te zetten naar korte stroompulsen, die hij heel precies kan reguleren. Hierdoor kan het toerental erg goed geregeld worden. Ook is er geen spanningsverlies door wrijving, waardoor alle vermogen ook echt gebruikt kan worden. Samen met de eerder genoemde voordelen wordt duidelijk dat een koolborstelloze boormachine een erg goede keuze is. Een koolborstelloze boormachine is wel iets duurder dan een normale boormachine, maar dit wordt gecompenseerd door een langere levensduur.

Niet alleen boormachines zijn tegenwoordig koolborstelloos. Alle apparaten met een elektromotor kunnen in principe koolborstelloos gemaakt worden. Veel fabrikanten proberen al zoveel mogelijk producten met deze technologie uit te rusten. Ook bij Gereedschappelijk hebben we verschillende koolborstelloze apparaten in het assortiment zitten.

Koolborstelloos apparaat kopen?

Ben je nou enthousiast geworden over koolbortelloze machines? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij verkopen verschillende koolborstelloze apparaten van verschillen groten merken zoals Makita, DeWALT, Metabo en Bosch. Mocht je er niet uit komen dan kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen met elk probleem! Tot snel bij Gereedschappelijk!

Uitgebreide uitleg elektromotor met koolborstels

Het principe van elke elektromotor is hetzelfde. Het is gebaseerd op magnetisme; twee magneten die elkaar aantrekken. Op het moment dat dit gebeurd is, is er in principe stilstand. De pluspool staat tegenover de minpool en er is geen reden meer voor beweging. Om een continue beweging te bewerkstelligen moeten de polen van een van de magneten na elke halve rotatie van polariteit wisselen. Alleen een elektromagneet kan dit.

Een elektromagneet is een spoel van koperdraad. Op het moment dat je hier stroom doorheen laat lopen ontstaat er een magnetisch veld om de spoel heen. Als je de stroom de andere kant op laat lopen dan wisselt het magnetisch veld van polariteit. De makkelijkste manier om dit te doen is door het apparaat gewoon op het stopcontact aan te sluiten. Netstroom is namelijk wisselstroom, wat betekent dat de stroomrichting ongeveer 50 keer per seconde van richting verandert. Er ontstaat pas een probleem als je apparaat niet geschikt is voor wisselstroom, maar alleen voor gelijkstroom. In dat geval kan er een commutator gebruikt worden.

De werking van een commutator is erg ingewikkeld. Hiernaast zie je het versimpelde principe van een elektromotor op gelijkstroom in een illustratie. De commutator is een ronde schijf op het roterende deel van de motor. Het bestaat uit verschillende geleidende segmenten. Een belangrijk detail is dat er altijd een oneven aantal segmenten is. Hierdoor is de commutator dus asymmetrisch. De koolborstels zitten vast tegen de roterende commutator aan. De koolborstels zijn gemaakt van zeer goed geleidend materiaal. Ze verbinden de commutator met de spoelen van de elektromagneet. Door de wrijving tussen de commutator en de borstel ontstaat er een stroom in de spoelen. Omdat de commutator uit segmenten bestaat, zijn er altijd twee bepaalde segmenten die op een bepaald moment met de spoelen verbonden zijn. Hier wordt het belangrijk dat de commutator asymmetrisch is. Een stroom in een magnetisch veld zorgt namelijk voor een bepaalde kracht. Als de commutator symmetrisch zou zijn zouden er dus twee krachten tegenover elkaar ontstaan, die elkaar opheffen. Door de asymmetrie versterken ze elkaar. Dit genereert een bepaalde torsie, en dus rotatie van de commutator. Door de rotatie van de commutator komen de twee volgende segmenten in contact met de koolborstels en kan het hele verhaal herhaald worden.

17 oktober 2018
893 view(s)