Wat is de juiste Makita schaafmachine voor mijn klus?

Precies 100 jaar geleden begon Makita als reparatiewinkel voor elektrisch gereedschap. Nu is Makita één van de beste powertool leveranciers ter wereld. Alleen wij al verkopen meer dan 1000 verschillende Makita producten, en in die gigantische zee van producten, is Gereedschappelijk uw rots in de branding: wij helpen u graag met kiezen. Zo ook vandaag, in het kiezen van uw schaafmachine. De schaafmachine is het eerste apparaat dat Makita ooit heeft geproduceerd, inmiddels al 65 jaar geleden. Maar dat wil niet zeggen dat de schaafmachines met pensioen zijn – in tegendeel. Momenteel verkoopt gereedschappelijk meer dan tien verschillende schaven, en al is de techniek nog steeds hetzelfde, het resultaat is steeds beter en beter. Makita schaaft haar ontwikkelingen nog steeds bij, so to speak.

Hoe werkt een schaafmachine?

Een schaafmachine is een apparaat waarmee handmatig schaven tot de verleden tijd behoort: doormiddel van een draaiende slijpschijf tussen twee stalen vlakken, kunt u moeiteloos sponningen en vlakken spiegelglad krijgen.

Diepte versus zoolbreedte

Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende schaven van Makita is de diepte versus de zoolbreedte. Schaaft u sponningen? Dan is de diepte van het apparaat belangrijker dan de zoolbreedte. Schaaft u vooral vlakken, dan wordt de zoolbreedte belangrijk. De diepte is instelbaar via een knop bovenop de machine en is instelbaar. De machines van Makita zijn verkrijgbaar in een maximale diepte tussen de 1.0 millimeter en 4.0 millimeter, en een maximale zoolbreedte tussen de 82 millimeter en 170 millimeter (304 millimeter bij de Makita Vandiktebank). Vaak betekent een brede zool wel dat er ingeleverd wordt op de diepte capaciteit van de schaaf. Een tussenweg is dus altijd een compromis.

Accu versus snoer

U zult in veel gevallen hout moeten schaven, maar Makita biedt ook een betonschaaf voor onze beton-fanboys. Hiermee schaaft u beton glad, bijvoorbeeld voor een mooie trap of sierrand aan uw tuin. Opmerkelijk is de Vandiktebank van Makita; een statische machine waar u planken en balken mee op dikte kunt brengen. Dit is echt iets voor de timmerman of vakman die heel regelmatig hout op dikte moet brengen. Bekijk de volgende video over het juist instellen van een vandiktebank:

Stofvrij werken?

We schreven er eerder ook al over: het stofvrij werken. Het is meer dan een trend, in veel gevallen namelijk ook een wet. Er zitten limieten aan het aantal uren dat u aanééngesloten mag werken op de werkplaats wanneer er stof vrijkomt. Daarom hebben sommige schaafmachines van Makita een voorbereiding voor stofafzuiging. Houdt u er wel rekening mee dat we hier te maken hebben met houtschaafsel, waardoor de bak van de stofzuiger snel vol kan zitten.

De Modellen

Wij verklapten het net al; bij Gereedschappelijk kunt u namelijk twaalf verschillende Makita schaafmachines kopen. Hiervan zijn er tien geschikt voor hout, één voor beton en één Vandiktebank. De modellen en technische informatie vindt u hier: Geschikte schaafmachines voor hout:

Schaafmachines geschikt voor beton:

Vandiktebank: