Welke kruislijnlaser voor welke situatie?

Een kruislijnlaser is een superhandig apparaat. Het is perfect voor klussen die waterpas of haaks afgewerkt moeten worden, zoals tussenwanden plaatsen, betegelen, of iets waterpas ophangen. In de wereld van de kruislijnlasers is nog best wat te kiezen. Welke eigenschappen zijn belangrijk en welke kruislijnlaser is het meest geschikt voor jou? We hebben de verschillen tussen de verschillende kruislijnlasers voor je op een rijtje gezet, zodat jij de beste kruislijnlaser uit kan zoeken.

Welke kleur?

Over het algemeen heb je de keuze tussen rood en groen. Nou kan je denken “ik kies gewoon wat ik het mooiste vind”, maar er zijn daadwerkelijk substantiële verschillen tussen rode en groene lasers. Het belangrijkste verschil is dat de groene laser beter zichtbaar is voor de mens. Vooral voor buitengebruik is dit handig. De rode laser zal buiten slecht zichtbaar zijn, waardoor het resultaat minder goed kan zijn. Het materiaal dat nodig is om de laser groen te maken, KTP-kristallen, is echter wel iets duurder. Dit maakt de groene laser dus ook iets duurder dan de rode variant. Voor gebruik binnen in huis is een rode laser overigens prima. Als je de laser niet vaak gebruikt en hem niet veel buiten nodig hebt kan je jezelf de extra kosten maar beter besparen.

Wat voor een lijnen?

Een kruislijnlaser projecteert waterpas of haakse lijnen op de omgeving zodat je die kan volgen tijdens het klussen. Er worden altijd op zijn minst twee lijnen geprojecteerd. Het heet immers niet voor niks een kruislijnlaser. Een laser die twee lijnen projecteert heet een 2-lijns-laser. Het nadeel hiervan is dat je met een 2-lijns-laser het snijpunt van beide lijnen alleen maar op de muur kan projecteren, en dus niet op de grond of op het plafond. Ondanks dat kan je wel prime klussen als het waterpas uitzetten van een plafond, of het op hoogte hangen van lijsten uitvoeren met een 2-lijns-laser.

Voor bijvoorbeeld het plaatsen van een tussenwand heb je een 3-lijns-laser nodig. Zoals de naam al doet vermoeden projecteert deze laser drie lijnen, waardoor er op elk omliggend vlak een snijpunt geprojecteerd kan worden. De uitgebreide versie van dit soort laser is de 360 laser. Deze laser projecteert de lijnen 360 graden om zich heen, in tegenstelling tot de normale lasers die alleen maar naar voren projecteren. Hierdoor is hij overal zichtbaar, en hoef je je laser dus niet tussendoor te verplaatsen.

Ook zijn er puntlasers, die in plaats van een lijn een punt projecteren. Dit punt staat loodrecht op de wand tegenover de laser. Dit is handig als referentiepunt als je bijvoorbeeld iets loodrecht moet boren of iets precies in het midden op wil hangen. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de snijpunten van de lijnen van een kruislijnlaser hiervoor gebruiken.

Welke opties kan je nemen?

Zelfnivellerend

Een probleem met het gebruik van een laser is dat je hem precies waterpas moet zetten. Wat is het nut van een laser gebruiken om iets makkelijk waterpas te kunnen plaatsen als de laser niet waterpas staat? Daarom is het handig om een zelfnivellerende laser te hebben, deze zet zichzelf namelijk waterpas. Elke moderne kruislijnlaser heeft tegenwoordig een zelfnivellerende functie. Dit kan doordat de laser een bepaalde speling heeft in zijn behuizing. Binnen een bepaald bereik kan de laser zichzelf dus corrigeren. Een laser met een nivelleerbereik kan zichzelf in elke hoek tussen -3 en 3 graden zetten. Dit maakt het makkelijk om op een oneven grond die niet waterpas is te werken.

Als je nou juist geen lijn nodig hebt die waterpas is, maar een schuine lijn, dan kan je het zelfnivelleersysteem gewoon vergrendelen. Ook maakt dit vervoer veiliger. Verder is het aan te raden om een statief te gebruiken. Op deze manier kan je er makkelijk voor zorgen dat je binnen het nivelleerbereik van je laser blijft. Er zijn verschillende typen statieven. Je hebt het standaard camerastatief, maar ook andere soorten die je bijvoorbeeld tussen de vloer en het plafond kan klemmen. Deze kan je niet alleen roteren, maar ook in hoogte volledig instellen.

Ontvangers

Ontvangers zijn superhandig voor bijvoorbeeld gebruik buiten. Ze vergroten het bereik van de laser zonder dat deze goed zichtbaar hoeft te zijn. De ontvanger detecteert een signaal uitgezonden door de laser en geeft op een LCD-schermpje precies aan wanneer de laser op een vast punt op de ontvanger gericht staat. Het signaal reikt veel verder dan het licht van de laser. Op deze manier wordt het bereik van de laser dus enorm vergroot.

Veiligheid

Laserlicht is heel geconcentreerd en kan schadelijk zijn voor onder andere je ogen. Er is een classificatiesysteem om aan te geven hoe gevaarlijk het licht van lasers is. We hebben het even voor je op een rijtje gezet.

 

  • 1: Dit zijn de lasers met het laagste vermogen. Ze zijn ongevaarlijk.
  • 2: Als je te lang (een paar seconden) in deze laser kijkt ontstaat er oogschade. Echter is de oogreflex om weg te kijken meestal sneller. Dat maakt deze laser relatief ongevaarlijk. De meeste kruislijnlasers en laserpointers hebben deze klasse.
  • 2M: Het enige verschil met klasse 2 is dat er sneller oogschade ontstaat bij mensen die lenzen dragen.
  • 3R: Deze is alleen schadelijk als er direct in het licht gekeken wordt. Ook deze klasse wordt gezien als ongevaarlijk.
  • 3B: Deze laser is meteen gevaarlijk bij blootstelling aan het oog. Kruislijnlasers zullen nooit dit type laser hebben.
  • 4: Zelfs indirect licht is gevaarlijk voor de ogen. Ook dit zit nooit op een kruislijnlaser.

 

Kruislijnlaser kopen?

Denk je nou “Superhandig zo’n laser, dat wil ik ook!” dan helpen we je bij Gereedschappelijk graag. Shop nu hier je nieuwe kruislijnlaser. Als je er niet uitkomt helpen we je natuurlijk graag bij onze klantenservice. Graag zien we je snel, natuurlijk bij Gereedschappelijk!

24 oktober 2018
11648 view(s)