Welke Makita plaatschaar of knabbelschaar is voor mijn klus geschikt?

Precies 100 jaar geleden begon Makita ooit als reparatiewinkel voor elektrisch gereedschap. Nu is Makita één van de beste powertool leveranciers ter wereld. Alleen wij al verkopen meer dan 1000 verschillende Makita producten, en in die gigantische zee van producten, is gereedschappelijk uw rots in de branding: wij helpen u graag met kiezen. Zo ook vandaag, in het kiezen van uw plaatschaar of knabbelschaar. Voordat wij u uitleggen welke plaat- of knabbelschaar het meest geschikt is voor uw klus, beginnen we met een uitleg van wat beiden zijn.

Knabbelschaar

Een knabbelschaar klinkt vooral heel schattig, maar is het zeker niet. Met een knabbelschaar knipt u metaal tot 3.2 millimeter dikte via een punch and die techniek. Dat is niet een nieuwe slogan van Arnold Schwarzenegger die hasta la vista baby moet vervangen, maar meer een soort puntvormige cilinder die op een scherpe hoek slaat om deze door te kunnen knippen. Makita heeft momenteel zeven verschillende knabbelscharen op de markt.  

Plaatschaar

Makita heeft momenteel dertien verschillende plaatscharen op de markt, in grofweg drie verschillende vormen. In plaats van punch and die, zou men kunnen zeggen dat een plaatschaar meer “knipt”. Zo is er een recht model, geschikt om plaatstaal tot 3.2 millimeter recht te kunen knippen. Een schaarmodel met draaibare kop voor ergonomisch knippen en een recht model met uitsparing om heel wendbaar en precies te kunnen knippen, zonder daarbij de schaar te kunnen beschadigen als u onverwacht iets raakt. Voordat u blindelings zo’n fraaie machine in huis haalt (hoe zeer wij ook snappen hoe mooi ze zijn), is het belangrijk even een aantal zaken op een rij te zetten voordat u uw keuze maakt. Wat voor capaciteit wil u aankunnen? Hoe lang moet uw accu meegaan? Heeft u al aan een toerental- of slagen per minuut gedacht? En is de draairadius voor u belangrijk? Op dit soort vragen heeft gereedschappelijk uw antwoord.

Accu versus snoer

Misschien is het eerste wat u zich moet afvragen, of u wilt werken op accu of op een snoer. Een accu heeft het voordeel van draadloos werken, maar is vaak wel prijziger en vaak ook iets minder krachtig. Het mooie van een plaat- of knabbelschaar op accu is dat u paketten kunt kopen met twee accu’s en oplader, en dat u natuurlijk ook uw eigen Makita 18 volt of 14,4 volt accu’s kunt gebruiken. Gemakkelijk draadloos werken is het gevolg. De Makita plaat- en knabbelscharen op accu knippen tot 1.6 millimeter dik plaatstaal. Een plaat- of knabbelschaar met snoer is vaak krachtiger en gaat natuurlijk nooit leeg. De Makita plaat- en knabbelscharen met snoer knippen tot wel 3.2 millimeter dikte. En u kunt natuurlijk uw collega’s makkelijker de mond snoeren.

Snijdikte

In de vorige alinea is het ten dele al verklapt natuurlijk, maar uiteraard is het belangrijk te weten hoe dik staal u wilt knippen met uw Makita plaat- of knabbelschaar. Knipt u alleen maar plaatwerk van 1.0 millimeter? Dan is een lichte plaatschaar voor u een goede oplossing, maar als u ook het zwaardere werk aan wilt kunnen, dient uw machine natuurlijk ook meer power in huis te hebben. Let hierbij ook op het materiaal dat u knipt: sommige Makita’s kunnen tot wel 4.0 millimeter aan aluminium knippen, 3.2 millimeter aan plaatwerk en 2.5 millimeter aan RVS. Let hierbij op de N/MM2 verhouding van uw materiaal. In de meeste knabbelscharen zitten twee sleuven waaraan u de dikte van het materiaal kunt toetsen. Past het niet, is het beter om het ook niet te knippen. Dit zou de machine namelijk kunnen beschadigen.

Toerental (slagen per minuut)

Plaatscharen hebben doorgaans een hoger aantal snijbewegingen per minuut dan knabbelscharen, maar over het algemeen betekent een lager aantal toeren of slagen dat de machine krachtiger is. De machines van Makita zijn verkrijgbaar tussen de 1300 en 4500 slagen per minuut.

Draairadius

Knipt u graag hartjes uit plaatwerk voor uw vrouw? Wij ook niet, maar mocht u ooit valentijnsdag zijn vergeten en geen bloemetje kunnen scoren, behoort dat met sommige machines tot de mogelijkheden. Zo zijn er Makita’s met een draairadius van slechts 30 millimeter, waar sommige machines hier 250 millimeter voor nodig hebben. Uit die laatste krijgt u bijvoorbeeld geen mooi plaatstalen hartje, mochten wij u op ideeën hebben gebracht. Mocht u tot aankoop over willen gaan, houdt u er dan rekening mee dat het afval wat zo’n plaat- of knabbelschaar produceert, vlijmscherp kan zijn. Sommige machines krullen dit mooi langs de zijkant, sommige werpen het af en sommigen dirigeren het naar beneden. Het kan dus geen kwaad werkhandschoenen te gebruiken voordat u aan de slag gaat. Ook is het noodzakelijk de kanten van het gesneden plaatwerk te vijlen, alvorens u de mooie hartjes kunt veilen.

Modellen

Een overzicht van alle elektrische plaat- en knabbelscharen vindt u hier, en mocht uw voorkeur uitgaan naar de accu variant tref u deze hier aan.  

10 februari 2016
753 view(s)