Welke perstang voor welke buis?

Op het gebied van leidingwerk is er veel veranderd in de afgelopen jaren. Voorheen was het gebruikelijk om koperen of stalen leidingen te gebruiken met soldeer- of knelfittingen. Tegenwoordig worden meerlaagse kunststof leidingen steeds meer gebruikt. Deze leidingen hebben met hun persfittingen een aantal grote voordelen ten opzichte van koperen of stalen buizen. De grootste voordelen zijn hun uniformiteit en flexibiliteit. Zowel voor waterleidingen als (vloer)verwarming kunnen dezelfde buizen en koppelingen gebruikt worden. Voor gasleidingen moeten wel andere buizen gebruikt worden, maar kunnen wel dezelfde koppelingen gebruikt worden. Daarbij kunnen de kunststofleidingen zonder buigijzer gebogen worden. Ze zijn te krijgen in grote rollen, waardoor er lange afstanden afgelegd kunnen worden met een minimaal aantal koppelingen. Dit verhoogt de kwaliteit van de leiding aanzienlijk, aangezien het risico op lekkages een stuk minder is terwijl het wel goedkoper is. Voor het plaatsen van de perskoppelingen op een kunststof leiding is een perstang nodig. Er zijn verschillende soorten perstangen, zoals een accu perstang of een besnoerde perstang. Welke perstang is nou het meest geschikt voor jou? Waar moet je op letten? Gereedschappelijk vertelt het je!

Hoe kies je de beste perstang?

Bij het kiezen van een perstang gaat het niet zo zeer om de tang zelf, maar meer om de persbekken die je gebruikt. De meeste perstangen hebben verwisselbare bekken, waardoor je met één tang veel verschillende soorten koppelingen kan zetten. Maar welke persbek heb je nou eigenlijk nodig? Hieronder een paar vragen die je jezelf kan stellen om daar achter te komen.

Welke leiding gebruik je?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat leidingen en koppelingen van verschillende fabrikanten niet universeel zijn. Je kan dus niet de koppelingen van verschillende fabrikanten onderling verwisselen. Vergelijk dus eerst goed alle leiding- en koppelingssystemen en kies de meest geschikte uit. Op basis daarvan kan je bekijken welke persbekken je het beste kan gebruiken. Let dus goed op dat jouw persbek ook echt de juiste is voor de koppeling die je wil gebruiken, anders past hij zo niet.

Welke maat heb je nodig?

Persbekken verschillen van elkaar in vorm en afmeting. De vorm moet precies zo zijn dat er een optimale verbinding tussen de koppeling en de leiding ontstaat. Als je een verkeerde bek gebruikt ontstaan er lekkages, en kan je geen aanspraak meer maken op garantie bij de leverancier. Het is dus erg belangrijk er zeker van te zijn dat je de juiste vorm gebruikt. De verschillende vormen komen ook nog in verschillende maten, zodat er sowieso een passende persbek is voor jouw koppeling. De verschillende persbekken worden vaak aangeduid met een letter en een cijfer. De letter staat voor de vorm en het cijfer staat voor de afmeting. In de afbeelding hieronder kan je de meest gebruikte vormen met hun aanduiding zien.

Perstang kopen?

Als je dan eindelijk al deze keuzes gemaakt hebt kan je overgaan op de aankoop van een nieuwe perstang. Let wel goed op dat de persbek die je wil gebruiken ook op de perstang past die je wil kopen. Kom je er nou nog steeds niet uit? Niet getreurd! De experts van Gereedschappelijk helpen je graag verder. Neem contact met ons op en dan kunnen we samen kijken naar een oplossing. Ben je er wel uitgekomen? Shop dan hier je elektrische perstang of hier je accu-perstang, natuurlijk bij Gereedschappelijk.

14 oktober 2018
1370 view(s)