DeWalt FlexVolt DCB546 accu met 18 en 54 volt

DeWALT FlexVolt accu's en een range nog krachtiger machines

Middels teaser-trailers die misschien nog wel spannender zijn dan die van de nieuwe Bourne-film, trok DeWalt deze zomer onze aandacht. Want een 18 volt accu met 6,0 Ah die tevens 54 volt kan leveren met een capaciteit van 2,0 Ah wanneer in een 54 volts machine geschoven, is natuurlijk technologie ten top. De DeWalt FlexVolt DCB546 is een accu die flexibel inzetbaar is in DeWalt’s 18 volt machines én in de nieuwe 54 volt machines die deze herfst zullen worden geïntroduceerd. Daarmee is deze accu geschikt voor de zwaarste klussen die om accugereedschap vragen.

Onder de Amerikanen en de Nederlandse rednecks zijn de NASCAR-races welbekend. Je kent het wel, van die gasten die in een uitgebouwde, 725 pk tellende, met spoilers versierde auto over een circuit scheuren met alleen maar linkerbochten. Het grappige is dat een NASCAR-wagen eigenlijk een normale sedan is, die als een wolf in schaapskleren hun hillbilly-bestuurders met een noodgang over het circuit katapulteren. Eenzelfde wolf-in-schaapskleren constructie moet DeWalt geïnspireerd hebben voor de nieuwe DeWALT FlexVolt accu’s; op het oog een normale 18v accu, maar onder de kap huist er een 54v krachtpatser. Power comes in many forms, lijkt DeWalt ons te willen zeggen.

Technologie DeWALT FlexVolt

Waar veel andere producenten werken met twee rijen cellen van 3,0 Ah, kent de DeWALT FlexVolt DCB546 drie parallel geschakelde rijen cellen die ieder 2,0 Ah leveren. Wij zijn hier niet zo van de wiskunde, maar zelfs een NASCAR-hillbilly kan uitrekenen dat dit samen tot 6,0 Ah komt. Alleen dan in een veel robuustere vorm. De accu herkent zelf of ‘ie in een 18- of 54 volt machine geklikt zit, om zo de spanning te leveren die nodig is.

Goedkoop transport

DeWalt is niet alleen vriendelijk naar zijn NASCAR-coureurs; ook voor de vrachtwagencoureurs is DeWALT FlexVolt vriendelijk gebleven. Want met zo’n enorm krachtige accu, valt deze onder een andere gevarencategorie, wat ander (lees: duurder en ingewikkelder) transport betekent. Ook hier is DeWalt het slimste jongetje van de klas, want door een speciaal kapje mee te leveren met pinnen die de drie cellenrijen onderbreken, is de totale kracht officieel gezien drie keer zo klein. Dat maakt het voor DeWalt mogelijk de accu relatief goedkoop aan te bieden. Nadat je dit kapje hebt verwijderd, levert de DeWALT FlexVolt DCB546 accu weer gewoon de volle kracht die hij zou moeten leveren.

54 volt machines

In de herfst van 2016 presenteert DeWalt haar 54 Volt machines, waaronder de allereerste tafelzaag met accu-aandrijving (ja echt), een haakse slijper en diverse andere zagen. Natuurlijk heeft DeWalt ook gedacht aan het laden van deze DeWALT FlexVolt 54 Volt accu, en brengt daarom twee nieuwe acculaders op de markt: de DCB118 en de DCB132. De DCB118 is alleen geschikt voor de 18v XR-accu’s en de DCB546 accu, waar de DCB132 vrijwel alle DeWalt accu’s kan opladen. Het voordeel van de DCB118 hierin is wel dat deze de krachtpatser doormiddel van luchtkoeling in slechts drie kwartier helemaal vol kan laden. De DCB546 accu is geschikt voor alle XR-machines van DeWalt, en wij verwachten de eerste lading in september 2016 op onze deurmat. Nog niet overtuigd? Kijk dan ook het filmpje van onze Britse collega’s die denken dat 54v het einde van snoeren zal betekenen:

 

RJH