Hoe zaag ik een sierlijst?

Optisch meer ruimte met sierlijsten

Waar dienen de gradenhoeken voor die je ziet bij de verstekinstellingen van afkortzagen? Dit is een vraag die we bij Gereedschappelijk vaak krijgen. Hieronder zullen we uitleggen wat de toepassing is van deze hoeken.


Veel voorkomende hoekinstellingen op (radiaal) afkort- en verstekzagen zoals 0°, 22,5° en 45° zijn voorzien van een blokkering, zodat je makkelijk van hoek kunt wisselen. Bij de verstekinstelling vind je dan nog eens de 31,6° en op de kanteninstelling 33,9°. Deze laatste twee specifieke hoeken worden toegepast bij het zagen van sierlijsten; deze worden vaak gebruikt om een ruimte groter te laten ogen.

Er zijn twee soorten sierlijsten. De eerste wordt onder een hoek van 45° tegen het plafond en de wand geplaatst. Het tweede type staat onder een hoek van 52/38° en deze lijst wordt meestal toegepast om een ruimte groter te laten ogen; door optisch bedrog lijkt het plafond hoger dan het eigenlijk is. Dit komt doordat de afstand van deze sierlijst van de wand tot het plafond hoger is, dan die van de sierlijst die onder een hoek van 45° staat. Om beide sierlijsten te zagen, heb je een specifieke instelling op de afkortzaag nodig.

Sierlijst onder een hoek van 45°
Stap 1. Stel de blokkering op de bovenste glijstangen in voor de juiste invalshoek. Zodra de blokkering omlaag wordt geschoven, moet er tussen de glijstangen een pen omhoog komen, tegen de kolom van de stangen aan.
Stap 2. Als het motorhuis volledig naar achteren wordt geschoven, komt het zaagblad iets verder als de pen de kolom raakt. Dit zorgt voor de juiste 45° invalshoek die nodig is voor het zagen van de sierlijsten.
Stap 3. Om de sierlijst met een hoek van 45° te zagen, heb je een aanslagenset nodig. Stel deze zo in dat de lijst onder een hoek van 45° op de zaag ligt en zaag daarna de lijst in verstek (45°, links of rechts) of recht (0°).

Sierlijst onder een hoek van 52/38°
In dit voorbeeld maken we gebruik van een aantal mogelijkheden met deze sierlijst. In de afbeelding hiernaast zijn de verschillende mogelijkheden genummerd en wij leggen deze een voor een uit.
1. Binnenhoek rechts: Stel de zaag in bij de verstekhoek op 31,6° links en kantel dan naar links op 33,9°. Leg de sierlijst met de zijde die tegen het plafond komen plat tegen de achteraanslag.
2. + 3. Binnenhoek links + buitenhoek rechts: Stel de afkortzaag in op 31,6° rechts en kantel naar links op 33,9°. Leg dit keer de zijde van de lijst die tegen de wand aankomt plat tegen de achteraanslag.
4. Buitenhoek links: Stel in op verstekhoek 31,6° naar links en kantel ook op links met 33,9°. Leg de lijst nu met de plafondzijde plat tegen de achteraanslag.

Met deze eenvoudige stappen kan je zelf gemakkelijk een sierlijst zagen. De Makita LS1016LB en Makita LS1216LB zijn een welkome hulp om dit gemakkelijker te maken!