Welke airco past bij jou?

Wat is de juiste airco voor mijn ruimte?

Het vermogen van een airco wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) of in British thermal unit (BTU). Waarschijnlijk zegt dit je nog niet zoveel, daarom gaan we in dit artikel alles vertellen over welke airco het beste bij jouw ruimte past.

Het vermogen dat je nodig hebt voor jouw ruimte hangt af van een aantal factoren. Als eerste en meest voor de hand liggend speelt de grootte van de ruimte natuurlijk een belangrijke rol. Daarnaast zijn factoren als het aantal buitenmuren, aantal uren in de zon en hoe goed een ruimte is geïsoleerd belangrijk. Bij de meeste airco’s op onze site staat hoeveel kubieke meter een airco kan koelen, dit is echter onder ideale omstandigheden en geldt dus lang niet altijd. Hieronder zullen wij in een aantal stappen beschrijven hoe jij de beste airco kan kiezen.

Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel vermogen je nodig hebt?
We delen ruimtes in bepaalde klassen in om te bepalen hoe goed deze is geïsoleerd en om te kijken welke airco daar bij past. We maken gebruik van 6 verschillende klassen
Klasse I: Zeer goed geïsoleerd: weinig ramen en geen buitenmuren aan de zonzijde of plat dak.
Klasse II : Goed geïsoleerd: Dus niet veel ramen, weinig buitenmuren met de zon erop, geen plat dak.
Klasse III: Gemiddeld geïsoleerd: Enkele ramen, een enkele buitenmuur, gedeeltelijk de zon.
Klasse IV: Matige isolatie: relatief veel ramen, buitenmuren met al dan niet aardig wat zon. Plat dak.
Klasse V: Slecht geïsoleerd: Vrijstaand, veel ramen, onder een (plat) dak. Veel zon.
Klasse VI: Zeer slecht geïsoleerd: Een aangebouwde serre met veel glas. Continu in de zon enz.

Hoe groot is de ruimte?
De volgende stap is het bepalen van de grootte van de ruimte. Als we de isolatieklasse en de inhoud van de ruimte hebben bepaald kunnen we daar een geschikte airco bij vinden. De inhoud van een ruimte bepalen we met de oppervlakte(m2) x de hoogte(m)= inhoud(m3). In de tabel hieronder hebben we per oppervlakte/inhoud en klasse ingevuld hoeveel BTU/kW er nodig is om een ruimte te koelen.


Kom je er alleen niet uit, dan mag je altijd naar Gereedschappelijk bellen, chatten of whatsappen voor advies.

BTU en kW
Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt. De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,41 BTU/u. Bij de airconditioner’s die wij verkopen worden doorgaans beide vermeld, dus hoef je niets om te rekenen.